Archiwum wrzesień 2018


Woda smakowa - jaki ma wpływ na zęby?
Autor: jakmyczeby | Kategorie: Porady 
Tagi: woda smakowa   smakowa   ustna   jama   higiena jamy ustnej   woda   próchnica   jama ustna   zęby  
17 września 2018, 08:49

 

Wody smakowe stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Ich słodki smak kusi nas atrakcyjnością. Musimy jednak mieć świadomość, że taka woda została sztucznie dosłodzona. Jak wiemy cukier szkodzi zębom. Z tego też powodu warto poświęcić chwilę na refleksję zanim pobiegniemy do sklepu, by kupić wodę w naszym ulubionym smaku. Okazuje się, że wcale nie jest ona zdrowa. O tym dlaczego tak sądzimy, napiszemy w tym artykule.

Dlaczego woda smakowa niszczy zęby?

Przede wszystkim dlatego, że jest sztucznie naładowana substancjami chemicznymi, które mają bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Już samo to, że wody zawierają w swoim składzie cukier, powinno dać nam do myślenia. Poza wyglądem, są przecież bezbarwna cieczą, nie przypominają w niczym wody mineralnej czy źródlanej. Ich niewinny wygląd to tylko zasłona dymna, za którą kryją się konserwanty, regulatory smaku i sztuczne aromaty. Należy o tym pamiętać, gdyż wszystkie te substancje mogą powodować zarówno nadwagę, jak i cukrzycę czy próchnicę zębów. Skutki spożywania takiego napoju są więc poważne. Jedna butelka może zawierać nawet ponad 200 kcal. To bardzo dużo. Moglibyśmy równie dobrze zjeść 2 banany, a te byłyby na pewno dla nas zdrowsze.

Skutki picia wody smakowej

Jak pisaliśmy wcześniej, woda smakowa może wywierać negatywny wpływ na zdrowie całego organizmu. Choroby takie jak nadwaga czy cukrzyca nie mieszczą się w sferze żartu. Są bardzo poważne, o czym przekonać się może każda osoba znająca kogoś, kto cierpi na któreś z tych schorzeń. Poza zgubnym wpływem na cały organizm, woda smakowa wpływa także na zdrowie jamy ustnej. Jak to możliwe? Ano tak, że zawarte w niej substancje słodzące, konserwanty, regulatory kwasowości czy aromaty smakowe przyczyniają się do powstania próchnicy? Dlaczego? Ze względu na to, ze przyczyniają się do rozwoju kwasowej erozji szkliwa. Podkreślimy raz jeszcze, to nie żart.

Inne napoje niszczące zęby

Na pierwszy ogień oberwie się słodkim napojom gazowanym. To one ze wszystkich dostępnych na rynku produktów, są najbardziej naszprycowane chemią. Przerażające jest to, ze coraz więcej dzieci je spożywa. Powinno się ograniczyć ich przyjmowanie najbardziej jak to jest możliwe. Najlepiej byłoby nie spożywać ich wcale. Dziwi fakt, że ludzie nie przestają ich pić mimo, że tyle mówi się o ich szkodliwości. Ponoć można się od nich uzależnić. Może to właśnie powód, który stoi za tym, że nadal je spożywamy.